Araç değer kaybı; meydana gelen trafik kazası neticesinde hasar alan ve bu hasar nedeniyle onarım, bakım, tadilat vb. işlemlerden geçen bir aracın bundan sonraki süreçte ikinci el piyasasındaki değerini ifade eden bir kavramdır.
Değer kaybı başvurusu için;
kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı, hasar tespit tutanağı, araçların kaza sonrası çekilen, özellikle hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları, aracın ekspertiz raporu, araç ruhsatı, aracın tamir edildiği servisten alınan döküm ve faturalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Araç değer kaybı, çift taraflı olarak gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracınızın piyasa rayicine göre yaşamış olduğu değer düşüklüğüne uğramasına konu olmasıdır. Araç değer kaybı, kusur oranında karşı tarafın kendisinden (kusurlu aracın işleteninden ve sürücünden) istenebileceği gibi karşı tarafın sigorta şirketinden de istenebilmektedir.
Araç değer kaybı hesaplama 2024 yılında Anayasa mahkemesinin karayolları trafik kanunu ilgili maddelerini iptal etmesi sonucunda araç değer kaybı hesaplama tablosu değişmiştir.
Araç değer kaybı hesaplamasında aşağıdaki unsurlar dikkate alınır:
Aracınızın marka ve modeli
Aracınızın üretim tarihi
Aracınızın trafiğe çıkış tarihi
Aracınızın kaza anındaki kilometresi
Aracınızın kaza tarihi itibariyle muadillerinin ikinci el piyasasındaki rayiç değeri(Muadil araçlar için piyasa araştırılması yapılır.)
Aracınızın hasar geçmişi ve niteliği(AYNI BÖLGEDEN KAZASI OLUP OLMADIĞI)
Aracınızın boyanan - değişen parçaları dikkate alınarak hesaplanır.
ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU VE DAVASI NASIL AÇILIR?
Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. maddesine göre zarar verenin sigortacısına dava açmadan önce başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. Sigorta şirketine başvuru bir dava şartı konumundadır. Kaza sonrası öncelikle kusurlu aracın sigorta şirketine Yazılı başvuru zorunludur. Sigorta şirketine başvuru yapılmadan açılan davalar mahkemelerce dava şartı yokluğundan reddedilmektedir. Sigorta şirketine yapılan bildirimlere karşı Sigorta şirketi en geç 15 gün içerisinde yazılı başvuruyu cevaplaması gerekmektedir. Bu konuda dikkat edilecek en önemli husus , SİGORTA ŞİRKETİ’NİN TALEP ETTİĞİ BELGELERİ EKSİKSİZ şekilde Sigorta şirketine Teslim etmektir.
Sigorta şirketleri genel itibariyle , zarar gören araç sahibine ödeme yapmaktan imtina etmekte veya KISMİ ödeme yapmaktadır.
Sigorta şirketlerinin ödeme yapmadığı veya Eksik(kısmi) ödeme yaptığı durumlarda , zarar gören şahıs(aracında değer kaybı oluşan) şahıslara dava hakkı doğmaktadır.
Zarar verenin sigorta şirketine yapılan başvuruya karşı 15 gün içerisinde sigorta şirketince herhangi bir cevap verilmezse veya verilen tazminat zararı ortadan kaldırmıyorsa(eksik ödemeden kaynaklı) sigorta poliçesinin teminatları çerçevesinde bakiye kalan tazminat için dava yoluna gitmek mümkündür. Sigorta şirketleri , sigortalının kusurunu SADECE POLİÇE TEMİNATI kadarıyla karşılamaktadır.
Kusurlu olan aracın sigorta şirketi temerrüde düştükten sonra , aracında değer kaybı oluşan zarar görmüş şahıs ve tüzel kişilikler, dava hakkını Asliye Ticaret Mahkemeleri (bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesi) ve Sigorta Tahkim Komisyonu’na dava ve başvuru yoluyla aramaktadır.
Araç Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?
Sigorta Tahkim Komisyonu’nda açılan davalarda Sigortacılık Kanunu gereği Sigorta Hakemleri önlerine gelen uyuşmazlığı 4 ay içerisinde sonuçlandırmak zorundadır. İlgili karar sonrasında İcra yoluyla tahsilat ile ortalama 6 ay içerisinde zarar gören adına tahsilat yapılmaktadır.
Asliye Ticaret ve Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan davaların ise mahkemelerin iş yükü , tebligat süreçleri ve mahkeme tarafından alınacak olan Bilirkiş
i raporları – dilekçe teatisi süreçleri dikkate alındığında 1 yıl kadar sürede sonuçlanmaktadır. Mahkeme yoğunluğuna ve bazı şehirlerdeki iş yükü dikkate alındığında 6 ay kadar daha uzamaktadır.
Gaziantep merkezli ve tüm ülkede hizmet vermekte olan ofisimizde araç değer kaybı süreçleri hakkında detaylı bilgi edinmek için iletişime geçebilirsiniz.
Comments