top of page

Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu Nedir?

TCK’nin 245. maddesi uyarınca; başkasına ait banka kartı ya da kredi kartının izinsiz şekilde ele geçirilmesi, bilgilerinin elde edilmesi; bunun sonucunda kartların kullanılması, başkasına verilmesi, satılması, çoğaltılması gibi pek çok eylem, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun kapsamını oluşturmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile farklı şekillerde kartların ele geçirilmesi ya da kopyalanması mümkün olduğu için, ilgili madde tüm bu gelişmelere uygun olarak güncellenmiş ve cezai düzenlemeleri belirlenmiştir.

Günümüzde artık alışverişlerimiz online ortamlara taşındı, alışverişlerimizin sayısı ve kolaylığı da artış gösterdi. Ancak bu tür avantajlar bizim için olumlu sonuçları ortaya çıkarmış olsa da bazı dezavantajlardan söz etmek de yanlış olmayacaktır. Bu dezavantajlardan birisi hiç kuşkusuz ki kredi kartının çalınması ya da bilgilerinin ele geçirilmesidir. İşte tam da bu konuyla ilgili TCK’nin 245. maddesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ve cezası ile ilgili açıklamalar yer almaktadır. Biz de bu içeriğimizde suç kapsamı ile ilgili pek çok detaydan bahsedeceğiz.

 

 

Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunun Unsurları

 

Gerçekleştirilen olumsuz davranış ve hareketlerin, hangi şartlar gerçekleşirse suç olarak kabul edileceği ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nda belirli düzenlemeler bulunmaktadır. TCK’nin 245. maddesinde de banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması ile ilgili belirli unsurlar listelenmiştir:

·        Kartın ele geçirilmesi fark etmeksizin, kart sahibinin izni olmadan kullanılması ya da kullandırılmasının yanı sıra başkası adına yarar sağlanması,

·        Farklı kişilerin banka hesapları entegre edilerek kartların ya da kart bilgilerinin çalınması,

·        Kartın satın alınması, üretilmesi, çoğaltılması, kopyalanması ve devredilmesi,

·        Bu suçun işlenmesi planlanmadan, kartın bir yerde bulunarak kullanılması ve

·        Çeşitli teknolojik cihazlar ve gelişmeler ile ATM’lerde kartın çalınması ya da bilgilerinin kopyalanması halinde, fail suçu işlemiş sayılacaktır.

Yukarıdaki unsurların bir ya da birden fazlasının gerçekleşmesi halinde suç işlenmiş olacaktır. Bunun yanında suç işlenirken dolandırıcılık ya da hırsızlık suçları da işlenmişse, failin alacağı ceza o oranda artacak ve diğer suçlar da ayrı olarak değerlendirilecektir.

 

Suçun Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaşma

Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçuşikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz. Suç, dava zamanaşımı süresine riayet edilmek kaydıyla her zaman soruşturulabilir. Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. TCK md.245/1-2 fıkralarına göre yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suç, bu zamanaşımı süreleri içerisinde her zaman soruşturulabilir, bu zamanaşımı süreleri geçtikten sonra soruşturma yapılamaz.

Banka veya Kredi Kartının Kötüye Suçunda Yetkili veya Görevli Mahkeme

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması nedeniyle TCK md.245 gereği yargılama yapma görevi, asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Yetkili savcılık veya mahkeme, haksız menfaatin temin edildiği veya mağdurun yerleşim yerinin bulunduğu yer savcılığı veya mahkemesidir. Örneğin, ATM cihazından para çekilmiş ise ATM cihazının bulunduğu yer mahkemesi veya banka şubesinden çekilmişse banka şubesinin bulunduğu yer mahkemesi yetkili mahkemedir.

Comments


top-view-career-guidance-items-judges.jpg

Gaziantep Avukatlık Büromuz;
MHY Hukuk
İle İletişime Geçin !

İLETİŞİM
&
ADRES

Adres :

Pancarlı Mah.  Fevzi Çakmak Blv. No:155 , Stad Apartmanı 5/15 Şehitkamil/Gaziantep

Email: huseyinyucel@mhyhukuk.com

Tel:  +905321719427

 

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

© 2024  Powered and secured by İDEA

bottom of page