top of page

Boşanma Davası ve Boşanma Sebepleri

Resmi memur önünde yapılan evlilik, Medeni Kanun’da düzenlenen genel veya özel boşanma sebepleri varsa anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açılarak ancak hakim kararı ile sona erdirilebilir. Boşanma davası, aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür.

Boşanma davasının açılması ile birlikte, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi boşanmanın eki niteliğindeki hukuki sorunların da çözülmesi gerekir. Boşanma davası, eşler arasında yeni hukuki sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin, boşanma davasının açıldığı tarih eşler arasındaki mal rejiminin tasfiye tarihi olarak kabul edildiğinden, boşanma davasının açılmasından sonra edinilen mallar eşler arasında yapılacak mal paylaşımına dahil edilmez.

Aile mahkemesi, boşanma davası yargılaması sonucunda boşanma kararı verdiğinde, mal paylaşımı dışındaki tüm çekişmeyi ortadan kaldıracak nitelikte bir karar vermelidir. Mal paylaşımı davası ise boşanma davasının kesinleşmesinden sonra veya boşanma davası ile aynı zamanda açılsa bile ayrı bir dava şeklinde yürütülmelidir.

 

 

                             Boşanma Davası Ne Şekilde Açılabilir?

 

4721 sayılı Medeni Kanuna göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:

 

Anlaşmalı boşanma davası,

Çekişmeli boşanma davası.

 

Anlaşmalı boşanma davası, makalemizde ayrıntılarıyla açıklanacağı üzere, her iki tarafın boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşarak evlilik birliğini sona erdirdiği dava türüdür.

 

Çekişmeli boşanma davası ise, taraflar arasında boşanmada hangi tarafın kusurlu olduğu, maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi konularda belli bir çekişmenin yaşandığı bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası, genel veya özel boşanma sebepleri olmak üzere iki kategorik sebebe dayanılarak açılabilir.

 

Mehmet Hüseyin YÜCEL Avukatlık Faaliyetleri BOŞANMA Davaları Avukatlık Hizmetleri konusunda

 

Mehmet Hüseyin Yücel  Hukuk Bürosu ve avukatlık hizmetleri boşanma avukatları, Gaziantep Şehitkamil ofisinden, Gaziantep’te ve tüm ülkede bulunan tüm aile mahkemelerinde ve boşanma hukuku ile ilgili mercilerde müvekkillerine avukatlık hizmeti sunar. Mehmet Hüseyin YÜCEL Hukuk Bürosu ve avukatlık hizmetleri Gaziantep boşanma avukatı faaliyetleri genel olarak şu şekildedir:

 

-Anlaşmalı boşanma davası

-Çekişmeli boşanma davası

-Mal rejiminin tasfiyesi davası

-Nafaka ve tazminat davaları

-Tanıma ve tenfiz davası

-Velayet davaları

-Nafaka uyarlanma davası

-Nafaka ve tazminat alacaklarının tahsili

-Şiddet gösteren eşin evden uzaklaştırılması

 

 

 

 

                                   Boşanma Sebepleri Nelerdir?

 

 

1-Genel Boşanma Sebepleri: Şiddetli geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle geçimsizlik ve tartışma, hakaret, güven sarsıcı davranışlar, şiddet ve evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi bir çok davranış ve fiilden oluşan sebeplerdir.

 

2-Özel Boşanma Sebepleri:

-Zina

-Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedenleri ile Boşanma Davası

-Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebepleri ile Boşanma Davası

-Terk Sebebiyle Boşanma Davası

-Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Davası

 

Görüldüğü üzere, boşanma davası açacak olan kişinin öncelikle boşanma sebebinin kanundaki boşanma sebeplerinden hangisine girdiğini bilmesi gerekmektedir. Davalı eşin güven kırıcı hareketlerinin genel boşanma sebebine mi yoksa zina nedeniyle boşanma davasına girdiği bilinmelidir. Yanlış bir nedene dayalı olarak açılan dava reddolunacaktır.

 

Boşanma sebebine göre açılmış olan davada, davacı, boşanma nedeni ile iddiasını ispatlarken ne tür delillerle ispatlayabileceğini bilmelidir. Bunun yanında boşanma sebeplerinde, hangi nedenin hangi sürede açılması gerektiği önemli bir durumdur. Davacı, açacağı nedeninin şartlarını, delillerini, iddialarını kanıtlamak için hangi belgeleri kullanabileceğini araştırmalıdır. Açılacak olan davada, iyi bir şekilde araştırma yapılmaz, hak düşürücü süre kaçırılır ayrıca uzman boşanma avukatı ile ilerlenmez ise hukuki kaybınız olabilecektir.

 

 

Anlaşmalı Gaziantep Boşanma Avukatları

 

Gaziantep Anlaşmalı Boşanma Avukatları ekibimiz ile boşanma davalarında müvekkillerimizi temsil etmekle birlikte evlilik birliliğini sonlandırmak isteyen her iki tarafında karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ hazırlanır ve Anlaşmalı Boşanma Davası açılır.

 

Aile birliğinin varlığını devam ettirme amacı taşıyan Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre anlaşmalı boşanma hususu da belli başlı şartlara bağlı tutulmuştur. Kanuna göre anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için aşağıdaki şartların varlığı gerekmektedir:

 

-Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı,

-Eşlerin birlikte başvurması,

-Hakimin tarafları bizzat dinlemesi,

-Anlaşmalı boşanmaya ilişkin hususların protokole bağlanması.

 

 

Boşanma Davası Neredeki Aile Mahkemesinde Açılır?

 

Boşanma davası 3 aile mahkemesinden birinde açılabilir:

 

-Davacı eşin yerleşim yerindeki aile mahkemesi

-Davalı eşin yerleşim yerindeki aile mahkemesi

-Eşlerin son 6 ay birlikte oturdukları yerdeki aile mahkemesi

 

 

Tek Celsede Boşanmak Mümkün Müdür?

 

Taraflar, Anlaşmalı Boşanma davası yoluyla avukatlar tarafından hazırlanan protokol eşliğinde mahkemede hazır bulunarak hakim önünde protokole uygun irade beyanlarıyla tek celsede boşanabilir.

 

 

2 görüntüleme0 yorum

Comments


top-view-career-guidance-items-judges.jpg

Gaziantep Avukatlık Büromuz;
MHY Hukuk
İle İletişime Geçin !

İLETİŞİM
&
ADRES

Adres :

Pancarlı Mah.  Fevzi Çakmak Blv. No:155 , Stad Apartmanı 5/15 Şehitkamil/Gaziantep

Email: huseyinyucel@mhyhukuk.com

Tel:  +905321719427

 

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page