top of page

Fuhuş Suçunun Cezası Nedir? Gaziantep Avukatlık Ofisi - Gaziantep Avukatlık Bürosu

Güncelleme tarihi: 22 Nis

Fuhuş suçunun cezasında ceza kanununda yetişkinler ve 18 yaşından küçükler olmak üzere 2 farklı yaptırımlar öngörülmüştür.

·        Yetişkinler İçin Fuhuş Suçunun Cezası

 

·        Bir kişiyi fuhşa teşvik eden, fuhşun yolunu kolay kılan veya aracılık eden, fuhuş için yer temin eden kişiye TCK 227/2 gereği iki yıldan dört yıla kadar süreli hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası verilir.

·        Çocukların fuhşa sürüklenmesi suçunda faile TCK 227/1 gereği dört yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilir.

·        Bir kimse, bir başkasına yönelik cebir, tehdit kullanır veya hile ile yahut çaresiz durumundan yararlanır ve fuhşa sevk ederse bu durumda, yukarıda ifade edilen fıkra üzerine hükmedilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılarak verilir.

·        Fuhuş suçunun; eş, üstsoy, kayın üstsoy, evlan edinilen, kardeş, vasi, öğretici, eğitici, bakıcı, koruma ve gözetim sorumluluğu bulunan kişiler veya kamu görevi yahut hizmet ilişkisinden doğan nüfuzun kötüye kullanılarak işlenmesi durumunda ceza, yarı oranda artırılarak verilir.

·        Suç işleme maksadı ile kurulmuş bir örgüt faaliyeti kapsamında fuhuş suçlarının işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranda artırılarak verilir.

·        Fuhuş suçları nedeniyle, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirleri uygulanır.

 

·        Çocuklar İçin Fuhuş Suçunun Cezası (Onsekiz Yaşından Küçükler)

 

 

·        Çocuğun Fuhuş Suçu Cezası: Çocuğu fuhuşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. (TCK 227/1. madde)

·        Cebir, Hile, Tehdit Kullanma veya Çaresizlikten Yararlanma Suretiyle Çocuğun Fuhuş Suçu Cezası: Çocuğa karşı fuhuş suçunun; cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk eden veya fuhuş yapmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır. (TCK 227/4. madde)

·        Akraba veya Yakın İlişkide Olan Kişilerin Çocuğa Karşı Fuhuş Suçunun Cezası: Fuhuş suçlarının eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (TCK 227/5. madde)

·        Çocuğa Karşı Örgütlü Fuhuş Suçunun Cezası: Çocuğu karşı fuhuş suçunun, suç işlemek amacıyla teşkil edilmiş örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıda fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. (TCK 227/6. madde)

 

Fuhuş Suçunun Özel Görünüşleri

 

·        Teşebbüs

TCK m.35 teşebbüsü kişinin işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaması hali olarak düzenlenmiştir. Suça teşebbüste fail suçu tamamlamak amacıyla hareket etmesine rağmen, elinde olmayan nedenlerden dolayı bunu gerçekleştirememektedir. Bu durumda ise kişiye tamamlanmış suça oranla daha az bir ceza verilmektedir. Birinci fıkrada düzenlenen suça teşebbüs olanaklı gözükmemektedir. Maddenin ikinci fıkrası gereği hareketler kısımlara bölünebildiği oranda teşebbüs mümkün olabilecektir. Fuhuş için yer temin edilme eyleminde de teşebbüs mümkündür.

·        İştirak

Bu suça iştirakin her türlüsü mümkündür. İştirak konusunda genel hükümler uygulanacaktır. Burada fuhuş yapan kimsenin, suçun mağduru olduğundan, bu suça iştirak edemeyeceğine dikkat edilmelidir. Suçun mağduru, başka kadının fuhşuna aracılık ederse, bu durumda diğer kimsenin fuhşuna aracılık etmiş sayılır. Mağdur ile cinsel ilişkiye giren kimse ise, bu eylem suç teşkil etmeyeceğinden, suça iştirak etmiş sayılmayacaktır. Mağdurla cinsel ilişkiye gire kimse aynı zamanda mağduru başkaları ile ilişkiye girmesi için fuhşa teşvik etmişse, doğal olarak bu suçu işleyebilecektir.

·        İçtima

Suçların içtimai, bir kişinin birden fazla ceza kanunu hükmünü ihlal etmesi ve bu sebepten de birden fazla suçtan sorumluluk doğması halinde oluşmaktadır. Suçların içtimai kurumu ceza sorumluluğunun sınırlarını daraltıcı niteliktedir. İçtimai hükümlerine göre kişinin bir veya birden çok fiille, ceza kanununun aynı hükmünü veya farklı hükümlerini bir veya birden çok kez ihlal etmesi, dolayısı ile failin birden çok suçtan değil yalnızca tek bir suça göre cezalandırılmasıdır. TCK m.44 fikri içtimai şöyle tanımlamaktadır: ‘’İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşumuna sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.’’

Fail, her biri ayrı eylemle olmak üzere birden fazla kimseyi fuhşa teşvik eder, fuhşun yolunu kolaylaştırır, bu maksatla tedarik eder veya barındırırsa veya aracılık ederse ya da birine cebir veya tehdit uygular ise mağdur sayısınca suç oluşur. Bu durumda TCK 43 oluşmadığından, zincirleme suç hükümleri uygulanmaz.

Fail, aynı mağduru birden fazla defa fuhuş yapması için teşvik eder, fuhşun yolunu kolaylaştırır, barındırır, tedarik ederse bu durumda aynı mağdura karşı suç, birden fazla defa işlendiğinden zincirleme suç hükümleri uygulanır. Yine fail, aynı suç işleme kararının icrası kapsamında, birden fazla mağduru, tek bir hareketle fuhuş için teşvik eder, barındırır veya fuhşa aracılık eder ise, zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır. Fuhuş suçunun işlenmesi amacıyla, aynı zamanda mağdurun hürriyeti de kısıtlanmış ise, gerçek içtima hükümleri uygulanarak, faile hem TCK 227 hem de 109. maddesi uyarınca ceza verilecektir.

Fuhuş Suçunda Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı

·        Adli Para Cezası

Yargılamayı gerçekleştiren mahkeme tarafından, hükümlünün bir miktar parayı devlet hazinesine ödemesine karar verilmesidir. Fuhuş suçunun cezası olarak hapis cezası ve adli para cezası beraber düzenlenmiştir. Fuhuş suçunun cezası olarak hali hazırda adli para cezasının düzenlenmesinden ötürü zaten adli para cezasına hükmolunacaktır. Bu sebeple ayrıca hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

·        Erteleme

Mahkemece yargılanan kişinin suçlu olduğu tespit edilmiş ve kişi hakkında hapis cezası hükmedilmiştir. Ancak, mahkeme tarafından kişiye verilen hapis cezasının, cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesi halinde erteleme kararı verilmiş olacaktır. Erteleme kararının şartlarından olan hükmedilen cezanın 2 yıl ve daha az olması şartının gerçekleşmesi Fuhuş suçunun düzenlendiği kanunun 227. maddesinin 3. fıkrası açısından mümkün gözükmektedir.

·        Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Sanık hakkında hükmolunan cezanın belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaması, denetim süresi boyunca kasıtlı bir suç işlenmez ve yükümlülüklere uygun davranılırsa ceza kararının ortadan kaldırılması ve davanın düşmesine yol açan bir cezanın bireyselleştirilmesi kurumudur. Fuhuş suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezasının miktarı 3. fıkra gereği 2 yıl ve daha altı olabileceği için suçu işleyen hakkında Hagb kararı verilmesi somut olaya göre mümkün olabilecektir.

Fuhuş Suçunda Soruşturma ve Kovuşturma Aşaması

·        Fuhuş Suçunda Soruşturma Aşaması

Fuhuş suçunun basit hali şikâyete tabi bir suç olmadığından yani re ’sen takip edilecek bir suç olduğundan dolayı savcılık ihbar üzerine veya kendiliğinden soruşturma aşamasını başlatacaktır. Eğer savcı, yeterli delilin var olduğuna kanaat getirirse iddianame düzenleyecektir. Aksi halde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verecektir. Halk arasında bu karara takipsizlik kararı da denmektedir. Savcının iddianame düzenleyebilmesi için, suçun işlendiği yönünde yeterli şüphe söz konusu olmalıdır. Böyle bir şüphe şartının şart koşulmasının nedeni, yargının iş yükünün gereksiz davalarla artırılmaması ve insanların gereksiz yere yargılanmamasıdır.

·        Fuhuş Suçunda Kovuşturma Aşaması

Kovuşturma aşamasında; suç üzerine soruşturma aşaması tamamlanmıştır. Artık bir ceza mahkemesinde dava açılmış demektir. Kovuşturma aşamasında; yargılama makamı, savcılık makamı ve savunma makamının işbirliği söz konusudur. Savcının düzenlediği iddianamenin Mahkeme tarafından kabul edilmesi ile kovuşturma aşamasına geçilmiştir. Kovuşturma aşamasında ceza mahkemeleri görevli olacaktır. Kovuşturma evresi son evredir. Kovuşturma aşamasının sonunda faile verilecek cezaya hükmolunur. Eğer sanık suçsuz bulunursa beraatına hükmedilecektir.

Fuhuş Suçunda Gözaltı ve Tutukluluk Hali

Gözaltı kararı savcının kararı ile şüphelinin polis ya da jandarma tarafından özgürlüğünün geçici bir süreliğine sınırlanmasını sağlayan karardır. Gözaltına alma kararı için hakim kararı aranmamaktadır. Gözaltı kişinin özgürlüğünün sınırlandığı anda başlamaktadır. Dolayısıyla aslında şüphelinin yakalandığı anda gözaltı süresi başlamaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 91. maddesinde gözaltına ilişkin düzenlemeler mevcuttur. İlgili maddeye göre gözaltı süresi yakalama anından itibaren 24 saati geçemez. Gözaltına alma, bu tedbirin soruşturma yönünde zorunlu olmasına ve kişinin bir suçu işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığına bağlıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan bu düzenlemeye göre Fuhuş suçunda Cumhuriyet savcısının vereceği kararla şüpheli gözaltına alınabilecektir.

Tutuklama kararı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda en ağır koruma tedbiri olarak düzenlenmiştir. Tutuklama kararı da gözaltı kararı gibi geçici bir koruma tedbiridir. CMK’nın 100. maddesinde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, soruşturma ya da kovuşturma evresinde şüpheli ve sanık için tutuklama kararı verilebilir. Ancak verilecek olan tutuklama kararı verilmesi beklenen ceza ve işin önemi ile ölçülü olmalıdır. Ceza yargılamasında asıl olan sanık ya da şüphelinin tutuksuz bir biçimde soruşturma ya da kovuşturmasına devam edilmesidir. Dolayısıyla tutuklama hali her zaman istisnai bir nitelikte olan koruma tedbiridir. Sadece adli para cezasını gerektiren suçlarda veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç olmak üzere hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez. Dolayısıyla Fuhuş suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe uyandıracak somut deliller mevcutsa, fail hakkında tutuklama kararı verilebilir.

Şikayet Süresi, Zamanaşımı, Uzlaşma, Etkin Pişmanlık ve Görevli Mahkeme

·        Şikayet Süresi ve Zamanaşımı

Fuhuş suçunun basit hali şikayete tabi olmayan suçlardan olduğu için şikayet süresi bulunmamaktadır. Savcılığa, polise veya jandarmaya bulunduğunuz suç duyurusunun niteliği ihbar şeklindedir. Söz konusu zamanaşımı süresi Fuhuş suçu için; yetişkinlerin fuhuş suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıl, çocuğa karşı işlenen fuhuş suçunun zamanaşımı süresi 15 yıldır.

·        Uzlaşma

Ceza hukukunda uzlaşma Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. ve 254. maddelerinde düzenlenmiştir. Suçtan mağdur olan kişinin suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasının sona ermesidir. Uzlaşma müzakereleri ve uzlaşma anlaşması, şartları varsa hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında yapılabilir. Uzlaşma şikâyetten vazgeçme değildir. Fuhuş suçu uzlaşma kapsamında düzenlenen suçlardan biri olmadığı için uzlaşmaya tabi değildir.

·        Etkin Pişmanlık

Etkin pişmanlık Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş bir kişisel cezasızlık ya da cezada indirime sebep olan kurumdur. Etkin pişmanlık hükümleri, Türk Ceza Kanunu’nda her suç tipi için düzenlenmemiştir. Kimi suç tipleri için öngörülen etkin pişmanlık hükümleri, kanunilik ilkesi gereğince yalnızca düzenlenmiş olduğu suç tipleri bakımından uygulanabilecek bir hukuki müessesedir. Fuhuş suçu için etkin pişmanlık söz konusu değildir.

·        Görevli Mahkeme

Güveni kötüye kullanma suçuna bakmakla görevli mahkeme, 5235 sayılı Kanun’un 11. maddesi gereğince suç için kanunda öngörülen cezanın üst sınırı itibariyle Asliye Ceza Mahkemesidir. Bu suçun maddenin ikinci fıkrasına göre nitelikli halinin vuku bulması neticesinde ise bu durumda da görevli mahkeme yine Asliye Ceza Mahkemesidir.

Söz konusu davada yetkili mercii ise; fuhuş için teşvikin, kolaylaştırmanın, tedarikin, barındırmanın, aracılığın yapıldığı yerdeki yargı merciidir. Fuhşun yapıldığı yargı mercii değildir.


Gaziantep Avukatlık Bürosu

9 görüntüleme0 yorum

Comments


top-view-career-guidance-items-judges.jpg

Gaziantep Avukatlık Büromuz;
MHY Hukuk
İle İletişime Geçin !

İLETİŞİM
&
ADRES

Adres :

Pancarlı Mah.  Fevzi Çakmak Blv. No:155 , Stad Apartmanı 5/15 Şehitkamil/Gaziantep

Email: huseyinyucel@mhyhukuk.com

Tel:  +905321719427

 

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page