top of page

Hakaret Sayılmayan Sözler Nelerdir?-Gaziantep Avukatlık Bürosu

Güncelleme tarihi: 22 Nis

Hakaret sayılmayan kelimeler;

1.    Nankör

2.    Adın batsın

3.    Defol git

4.    Terbiyesiz

5.    Nankör

6.    Görgüsüz

7.    Sana diploma verenin

8.    Suratsız seni

9.    Siz polis misiniz

10. Allah belanı versin

11. Savcıysanız savcılığınızı bilin

12. Beceriksiz seni

13. Dört gözlü

14. Karaktersiz

15. Görmemiş

16. Allah senin canını alsın

17. Eğitimsiz

18. Dinsiz

Hakaret sayılmayan kelimelerin de hepsinin sayılması mümkün değildir. Ancak Türk ceza kanunu 125’e göre, hakaret suçunun unsurlarını taşımaması halinde hakaret suçu oluşmayacaktır.

Beddua Etmek Hakaret Suçunu Oluşturur Mu?

Beddua etmek hakaret suçunu oluşturmaz.

“Allah belanı versin, cehenneme kadar yolun var, Allah seni bildiği gibi yapsın, Allah canını alsın, yarını göremezsin inşallah, yaktın çırada kavrul inşallah” gibi tabirler beddua niteliğindedir. Beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunun unsurlarını oluşturmamaktadır. Yargıtay tarafında da beddua niteliğindeki tabirleri hakaret saymamaktadır.

Aynı zamanda  hakime “ senden bu beklenir zaten adalet bu kadar, tanık tebiyesizlik yapmaktadır, böyle heyet mi olur” gibi ifadeler kaba hitap tarzı sayılmaktadır.

“Dinsiz, imansız, saygısız, ulan, lan, yalancı” gibi ifadeler ağır eleştiri sayılmaktadır.

Savcıya karşı “ savcı iseniz savcılığınızı bilin, sana bilmiyorum dedim, savcının dünyadan haberi yok” ifadelerde kaba hitap tarzı sayılmakta, hakaret sayılmamaktadır.

 

Karşılıklı Hakaret Etme Suçu ve cezası

Karşılık hakaret etme suçuda kanunda düzenlenmiştir. Karşılıklı olarak hakaret suçu işlenmesi; birinin hakaretine karşılık vermektir. Hakaret fişleri aynı anda gerçekleşmek zorunda da değildir. Bu durumda somut olayın özelliklerine göre taraflardan her ikisinin veyahut birinin hakkında verilecek cezada üçte birine kadar indirebilir. Yahut hiç ceza da verilmeyebilir.

Hakaret Sayılan Kelime ve Sözler

Bir kişiye “şerefsiz”, “haysiyetsiz”, “geri zekalı”, “aptal”, “salak”, “hayvan”, “müsvedde” , “pislik” , “alçak” , “fahişe” vb. gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur. “Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur.

“Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir.

Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.

Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur. Örneğin, aksayarak yürüyen birine “allahın topal adamı” demek, gözü görmeyen birine “kör herif” demek hakaret suçunun oluşmasına neden olur.

Hakarete uğrayanın kişisel özellikleri dışında kalmak şartıyla kendisine isnat edilen fiil veya olgu ispatlandığı takdirde hakaret suçu oluşmaz. Örneğin, “sen Ayşe’nin eşyalarını çaldın” denildiğinde, bu olgu ispatlanırsa hakaret suçu oluşmaz. Fakat, daha önce işlediği bir hırsızlık suçundan sabıkalı olan kişiye, “sen hırsızsın” demek hakaret suçudur.

Hakaret suçunu teşkil eden fiiller, sözle işlenebileceği gibi yazı, şekil, görüntü, el işareti veya mimiklerle de işlenebilir. Örneğin, bir kişinin çalışma masasına insan dışkısı koymak.

 

 

Hakaret Suçunda Eleştiri, Ağır Eleştiri ve İfade Özgürlüğü

(Yargıtay 4CD-K.2020/21012 )

Ceza Genel Kurulu’nun 14/10/2008 gün ve 170-220 sayılı kararında da belirtildiği üzere; hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Somut bir fiil ya da olgu isnat etmek veya sövmek şeklindeki seçimlik hareketlerden biri ile gerçekleştirilen eylem, bireyin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte ise hakaret suçu oluşacaktır.

Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşlara yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.

İnsanın serbestçe haber, bilgi ve başkalarının fikirlerine ulaşabilmesi, edindiği düşünce ve kanaatlerden dolayı kınanamaması ve bunları tek başına veya başkalarıyla birlikte çeşitli yollarla serbestçe ifade edebilmesi, savunabilmesi ve yayabilmesi olarak kabul edilen, ifade özgürlüğü demokratik toplumun temelini oluşturan ana unsurlardan ve toplumun ilerlemesi ve bireyin gelişmesi için gerekli temel şartlardan birini oluşturmaktadır.


Gaziantep Avukatlık Bürosu -MHY HUKUK- Mehmet Hüseyin Yücel

 

6 görüntüleme0 yorum

Commenti


top-view-career-guidance-items-judges.jpg

Gaziantep Avukatlık Büromuz;
MHY Hukuk
İle İletişime Geçin !

İLETİŞİM
&
ADRES

Adres :

Pancarlı Mah.  Fevzi Çakmak Blv. No:155 , Stad Apartmanı 5/15 Şehitkamil/Gaziantep

Email: huseyinyucel@mhyhukuk.com

Tel:  +905321719427

 

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page